Περί Βοτάνων




Έχω τρέλα με τα βότανα. Το όνειρο μου είναι να ανοίξω ένα μικρό μαγαζί με όλα τα βότανα που θα παράγω εγώ η ίδια. Ρίγανη, μέντα, χαμομήλι και πολλά άλλα.
Το θέλω σε ένα μικρό στενό στο νησί , φορώντας πάντα εγώ, ένα ψάθινο καπέλο. Θα ήθελα τόσο πολύ να έρχεται όλη η γειτονιά να παίρνει πρασινάδα αντί για φάρμακα ...Άλλωστε κάθε βότανο έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες.

Το μαγαζί μου θα λέγεται "περί βοτάνων" και θα είναι όλο ξύλινο με βαζάκια διαφανή που θα κλείνουν αεροστεγώς. Θα βρίσκονται στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Μάλλον ακατάστατο θα είναι μέσα.
Ο φίλος μου ο Γιώργος και ο δικός μου Κ. θα πηγαίνουν στο κτήμα για να τα μαζεύουν. Εγώ και η Φρόσω θα είμαστε οι πωλήτριες,που θα τσακώνονται για το καπέλο..
Έχω βάλει σελιδοδείκτες στο τηλέφωνό μου, για κάθε site που διαβάζω.Μου αρέσει να τα χαζεύω ξανά και ξανά....Μακάρι να τα μάθω απ'έξω για να τα λέω στους πελάτες μου.
Θα κάνω εξάσκηση εδώ. Κάθε μέρα από λίγο.Θα γράφω για το χόμπι μου ...τα βότανα.
Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι γνωστό και ως «βότανο της μακροζωίας». Τα συστατικά του δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού. Θα το βρείτε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή. Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι ρόφημα φασκόμηλο, αφού πρώτα ρίξετε μερικά από τα φύλλα του σε ζεστό νερό και το αφήσετε λίγα λεπτά να ελευθερώσει τα αιθέρια έλαιά του.
Τσάι του βουνού:
Όλοι ξέρουμε το τσάι του βουνού, λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του και το γεγονός ότι θεωρείται, μαζί με το φασκόμηλο, από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά και μάλιστα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι συνήθως συστήνεται για τα περισσότερα βότανα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πράσινο τσάι, που είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Τι πρέπει να ξέρετε Καλό είναι, πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα βότανα, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Καθώς η δοσολογία στα έτοιμα παρασκευάσματα (κάψουλες, βάμμα, ταμπλέτες), που θα βρείτε στο φαρμακείο ή τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, εξαρτάται από την περιεκτικότητα κάθε σκευάσματος, θα πρέπει πριν από τη λήψη τους να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Μην τα χρησιμοποιείτε σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ούτε φυσικά εάν βρίσκεστε σε αγωγή ανοσοκαταστολής.

Τα στοιχεία για τη πρώτη εξάσκηση, τα πήρα από τον σελιδοδείκτη μου, www.vita.gr






                                                             ΧΑΜΟΜΗΛΙ 
Πιστεύω πως αν είχα φαρμακείο θα έπαιρνα κάθε μέρα από ένα φάρμακο. Όλο και κάπου πονάω. Στη παροιμία "πότε ο Γιάννης δεν μπορεί.."έχει γίνει λάθος στο όνομα.
Αυτή την εβομάδα είχα αφόρητους πόνους στα δόντια μου. Χωρίς να έχει χαλάσει κανένα. Η οδοντίατρος μου έδωσε αντιβίωση και παυσίπονα. Ισχυρά δε λέω. Η μητέρα μου επέμενε να πίνω χαμομήλι κάθε μέρα και να μασάω γαρύφαλλα. Δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο με χαλάρωνε....


Το τσάι από χαμομήλι μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και να βοηθά εναντίον διαφόρων παθήσεων.
Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ευρέως, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ενεργές ουσίες που περιέχει.

Το χαμομήλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και είναι χαλαρωτικό. Καταπολεμά τους ιούς και βοηθά εναντίον του έλκους. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα γεγονός που πιθανόν να είναι ευεργετικό για ασθενείς με ποδάγρα.

Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και για διάφορες άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του έλκους. Επίσης βοηθά στη μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου.

Στο δέρμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων και για τη φροντίδα ελκών. Επίσης βοηθά στη θεραπεία της μαστίτιδας.

Το τσάι από χαμομήλι καταναλώνεται ευρέως λόγω της χαλαρωτικής του ιδιότητας που είναι χρήσιμη για την επίτευξη ηρεμίας. Επίσης έχει αντισπασμωδικές δράσεις, βοηθά εναντίον της κράμπας και μειώνει τον πόνο λόγω της περιόδου στις γυναίκες.

Το τσάι από χαμομήλι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Έχει συνεργιστική δράση με φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και προσφέρει επιπρόσθετη αντιπηκτική δράση.

Επίσης δρα σε συνέργια με ηρεμιστικά ή υπνωτικά φάρμακα. Για τους λόγους αυτούς οι γιατροί των ασθενών που παίρνουν αντιπηκτικά, υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα πρέπει να γνωρίζουν εάν οι ασθενείς τους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού από χαμομήλι.
Τ
α στοιχεία για το χαμομήλι τα πήρα από τον σελιδοδείκτη που είχα στο κινητό μου www.medlook.net



ΡΙΓΑΝΗ 

Αναφορές από την Αρχαία Ελλάδα το καθιστούν σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς συνήθιζαν το στεφάνι στους γάμους να περιέχει και κλαδιά ρίγανης. Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Είμαι σίγουρος ότι η γιαγιά μου δεν γνώριζε ότι το κρέας που έτρωγε περιείχε νιτρικά που συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα βάζοντας ρίγανη στο κρέας της, προστάτευε τον οργανισμό της από την παραπάνω συμπαιγνία. 'Ριγανίζοντας' λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.

τα στοιχεία για τη ρίγανη τα πήρα από www. iatronet.gr